Až 80 % dospělé populace trápí zažívací potíže, za příčinou stojí často senzitivita a intolerance na potraviny

 

 

Zažívací potíže různého druhu trápí podle posledních průzkumů až 80 % dospělé populace. Mezi nejčastější projevy poruch zažívání patří bolesti břicha, zvracení, zácpa anebo průjem, nadýmání, pocit plnosti, pálení žáhy případně syndrom dráždivého střeva. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem „nesnášenlivosti“ určitých potravin i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Síť laboratoří AGELLAB nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287 potravinovým antigenům ze 13 zdrojů multiplexovou metodou, která dokáže problematické potraviny odhalit.

 

Příčiny zažívacích problémů  

Nejčastější příčinou zažívacích potíží bývá většinou dietní chyba případně dlouhodobě špatná životospráva (stres, nedostatek spánku, přemíra alkoholu, kouření apod.). Časté, neustupující problémy se zažíváním bez jednoznačně identifikovatelné příčiny mohou být projevem závažného onemocnění a je proto nutné navštívit odborného lékaře.

 

Intolerance, alergie a senzitivita

“Dle mechanismu působení a klinických projevů můžeme problémy s potravinami (tzv. nesnášenlivost potravin) rozdělit do čtyř kategorií. Mezi ně patří intolerance, alergie, senzitivita a zažívací potíže na autoimunitním podkladu. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. Zatímco u celiakie a alergie je eliminace lepku a jiných problematických potravin doživotní, u intolerancí a senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné,“ vysvětluje Mgr. Barbora Pavlíková, Ph.D. zástupce vedoucího Laboratoře klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL, a.s.

 

Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin.

„Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve. Závažnější příčinou zvýšené propustnosti střeva mohou být zánět GIT (infekční) anebo nespecifické střevní záněty (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida). V rámci diagnostiky u lékaře je proto potřeba tato onemocnění vyloučit,“ uvádí Mgr. Barbora Pavlíková, Ph.D.

 

Komplexní laboratorní vyšetření senzitivity na potraviny 

Síť laboratoří AGELLAB nabízí komplexní laboratorní vyšetření pro všechny výše zmiňované kategorie nesnášenlivosti potravin. Seznam testovaných antigenů potravin je rozdělený do celkem 13 kategorií a to na mléko a vejce, maso, ryby a mořské plody, obiloviny a semena, ořechy, luštěniny, ovoce, zelenina, koření, jedlé houby nebo káva a čaj. Na seznamuje je také kategorie nové potraviny, ve které se testují potraviny jako cvrček domácí, baobab, aloe, kořen lopuchu většího, aronie, saranče stěhovavá, tapioka, ženšen, guarana, řasy wakame a mnoho dalšího. Poslední kategorie nazvaná ostatní obsahuje např. agar, med, chmel, pekařské droždí, pivovarské droždí, bezový květ, mikrobiální M-transglutamináza (přídatná látka v masných výrobcích, masové lepidlo) a další.

„Od února 2021, kdy jsme poprvé začali testovat novou metodu FOX, do června 2022 jsme v naší laboratoři vyšetřili celkem 50 pacientů. Významně vysoká hladina IgG protilátek byla zaznamenána zejména u vejce, kiwi, hořčice, mléka, česneku, řepky, ořechů, pšenice, sýrů a rajčete. Celkem u 3 pacientů z 50 nebyla detekována významně vysoká hladina IgG. U významně vysokých hladin IgG detekovaných proti určitým potravinám vždy doporučujeme dané potraviny na určitou dobu eliminovat z jídelníčku. Tyto potraviny mohou být méně tolerovány a způsobovat zažívací potíže. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné. Proto je tak důležitá pestrost skladby přijímaných potravin a s tím související zdravý mikrobiom spolu s přísunem probiotik a prebiotik. Vše souvisí s tím, jak moc máme narušenou bariéru střevní sliznice tzv. druhý mozek, konstatuje Mgr. Barbora Pavlíková, Ph.D. a dodává, že je velmi důležité vyvarovat se jednoznačným spouštěčům zánětu ve střevě, které zvyšují propustnost střevní sliznice (stres, alkohol, léky, hormony, antibiotika, kortikoidy, přejídání, špatné složení stravy apod.)

 

Příznaky potravinových sensitivit se často objevují později a někdy není lehké si uvědomit spouštěcí mechanismus, proto test nesnášenlivosti potravin může pomoci odhalit někdy nejasné příčiny zdravotních problémů. Pokud na sobě pozorujete dlouhodobé zažívací potíže, je vhodné navštívit lékaře, který provede klinická vyšetření a vyloučí jiné závažnější onemocnění. V případě zájmu o vyšetření na senzitivitu nebo intoleranci potravin je vhodná konzultace s vaším lékařem. Vyšetření se provádí z periferní krve a není hrazeno ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, pacient si ho musí tedy hradit sám. Objednávku vyšetření může provést jednoduše zde: https://vysetreni.agel.cz/senzitivita-na-potraviny-287-potravin/