Proč je vitamín D důležitý a v jakých potravinách ho najdeme?

Nedostatkem velmi důležitého vitamínu D trpí většina populace. Proč je pro naše tělo důležitý? Jaké jsou ohrožené skupiny? Z jakých zdrojů lze Vitamín D získat a jaké rozlišujeme druhy Vitamínu D, si řekneme s odborníkem na tuto tématiku Mgr. Adamem Fojtíkem.

U vitamínu D rozlišujeme dvě základní formy - D3 a D2. Formu D3, která podstatně více zvyšuje hladinu celkového vitamínu D, získáváme sluněním a také z potravy živočišného původu. Hojně je obsažena ve vejcích, mléce, mase či tučných mořských rybách (např. losos, makrela, sleď). Forma D2 je rostlinného původu a mezi zdroje této formy patří houby z volné přírody, které se setkávají (rostou na slunci?)se slunečním zářením,“ popisuje odborný pracovník biochemie laboratoří AGELLAB v Novém Jičíně Mgr. Adam Fojtík.

Proč je vitamín D v těle důležitý:

  • dokáže regulovat hladinu vápníku a fosforu v krvi, tedy minerálů potřebných pro tvorbu a zdraví zubů a kostí i vývoj plodu,
  • pro správnou funkci imunity,
  • podílí se rovněž na procesu dělení buněk,
  • jeho nedostatek způsobuje řadu zdravotních problémů od kožních až po poruchy růstu.

„Nedostatkem vitamínu D jsou ohrožené děti a mládež. Malý deficit může způsobovat bolesti svalstva a kostí. Chronický těžký deficit vitamínu D u dětí způsobuje deformace kostí, obecně známé jako křivice. Těhotné a kojící ženy zase potřebují přes vitamín D optimálně hospodařit s vápníkem a fosforem. Ženy v menopauze a také starší lidé jsou ohrožení nedostatkem vitamínu D, který se může projevit zvýšeným rizikem nebo rychlejším nástupem osteoporózy,“ upozorňuje Mgr. Adam Fojtík s tím, že zejména u starších lidí, kteří tráví celé dny oblečení od hlavy k patě, bez přístupu slunečního záření, jsou hodnoty tohoto vitamínu velice nízké, někdy dokonce na hranici měřitelnosti. 

Skupiny, které trpí nedostatkem vitamínu D nejčastěji:

  • v období zimních měsíců většina populace,
  • děti a mládež,
  • osoby s omezeným pohybem na slunci,
  • jedinci s nadváhou,
  • kuřáci.

„Hlavně u kuřáků dochází k jeho výrazné spotřebě,“ podotýká Mgr. Adam Fojtík. Ostražití bychom ovšem měli být u dávkování „déčka“. Ačkoli se v běžném životě s běžnými stravovacími návyky nemusíme předávkování obávat, dosáhnout vysokých patologických hodnot tohoto vitamínu lze s pomocí potravinových doplňků. „Potravinové doplňky s vysokými dávkami tohoto vitamínu jsou vesměs vázáné na lékařský předpis a v případě dodržení dávkování a kontroly krevních hodnot se není čeho obávat,“ uvádí odborník na biochemii.

Zájemci o toto vyšetření mohou nově zakoupit vyšetření na našem E-SHOPU a do dvou pracovních dnů si vyzvednou laboratorní výsledky. Před odběrem není potřeba žádná speciální příprava, dobré je vypít pár hodin předem ¼ litru vody a zdržet se 12 hodin kouření,“ doplňuje Mgr. Adam Fojtík s tím, že lidé mohou v případě dalších dotazů kontaktovat také bezplatné call centrum na čísle 800 700 701.