Test citlivosti na potraviny - LEPEK
Komplexní laboratorní vyšetření pro všechny kategorie potíží spojených s konzumací lepku. Test rozlišuje celiakii, senzitivitu na lepek a alergii na lepek.
Produkt se skládá z tří položek: celiakie, nesnášenlivost, alergie.
Pro koho je vyšetření určeno
- Pokud chcete mít jistotu, že vám nebo vašim blízkým nehrozí nesnášenlivost lepku.
- Pokud trpíte nejasnými zažívacími obtížemi, zejména v souvislosti s konzumací pečiva.
- Pokud máte v rodině výskyt celiakie.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typ vzorku
krev
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje).
Popis vyšetření
Lepek (gluten) je přirozenou součástí výživy člověka více než 10 000 let, kdy postupně dochází v rámci životního stylu k přechodu od lovu zvířat a sběru plodů k cílenému zemědělství. Jedná se o skupinu zásobních bílkovin přirozeně se vyskytujících v zrnech obilovin, hlavně v pšenici, ječmeni a žitu. Obecně je lepek žádoucí součástí pečiva, zajišťuje zvýšenou kvalitu těsta a nadýchanost pekařských výrobků.
V pšenici je lepek tvořený směsí gliadinu a gluteninu, přičemž hlavní imunogenní složkou je pšeničný alfa-gliadin. Ten může u disponovaných jedinců způsobovat různé zdravotní problémy s variabilními klinickými projevy (trávící, kožní, neurologické apod.).
V současnosti rozlišujeme 3 základní formy onemocnění způsobených zvýšenou vnímavostí na lepek - celiakie, neceliakální senzitivita na lepek a alergie na lepek. U celiakie a alergie je nutná celoživotní důsledná bezlepková dieta. U neceliakální senzitivity na lepek je vhodná eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Neceliakální senzitivita na lepek je poměrně nově klasifikované onemocnění (začátek 21. století), jeho výskyt v populaci se odhaduje na 2-4%. Jedná se o zvýšenou citlivost na lepek a s tím související potíže, které se zmírní po přechodu na bezlepkovou dietu, přičemž se jedná o jedince, kteří netrpí celiakií ani alergií na pšenici. Projevuje se hlavně zažívacími potížemi, ale můžou být přítomné i deprese, bolesti hlavy, únava, kožní problémy a jiné. Vhodná je eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Jednou z možných příčin senzitivity na lepek může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Dojde k aktivaci složek imunitního systému - u více než 50 % procent pacientů nacházíme protilátky proti gliadinu ve třídě IgG a IgA, což svědčí o imunitní odpovědi na nativní gliadin. Tyto protilátky můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
Při alergii na pšenici se v organismu aktivuje tvorba specifických protilátek IgE, začne se vylučovat histamin a dojde k alergické reakci, která se v případě pšenice nejčastěji projevuje trávicími problémy, dýchacími obtížemi a kožními reakcemi. Na rozdíl od běžné senzitivity se projevy alergie objevují velmi rychle bezprostředně po konzumaci pšenice (v řádu minut až maximálně několik hodin). Alergická reakce se může rozvinout až v anafylaktický šok, což může být život ohrožující stav.
AGELLAB nabízí komplexní laboratorní vyšetření pro všechny výše zmiňované kategorie potíží spojených s konzumací lepku.
Seznam vyšetření v balíčku
Balíček sérologického vyšetření při podezření na celiakii:
- Protilátky proti tkáňové transglutamináze ve třídě IgA
- Protilátky proti deaminovanému gliadinu ve třídě IgG
- Celkové IgA (k vyloučení jeho deficitu a možnosti falešně negativního sérologického testu
Balíček sérologického vyšetření při neceliakální senzitivitě na lepek:
- Protilátky proti gliadinu ve třídě IgA
- Protilátky proti gliadinu ve třídě IgG
Balíček vyšetření při podezření na alergii na lepek:
- Specifické IgE proti pšeničné mouce
- Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 14 (LTP)
- Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 19 (omega-5-gliadin)
- Specifické IgE proti ječmenu
- Specifické IgE proti ovsu
- Specifické IgE proti žitné mouce
- Celkové IgE
Interpretace vyšetření
Komplexní sérologické vyšetření rozlišuje celiakii, senzitivitu na lepek a alergii na lepek. Klinická diagnostika závažných příčin trávicích potíží, jakými jsou autoimunitní nemoci a alergie, patří do rukou lékařů s příslušnou odborností, pozitivní výsledek některého z vyšetření je tak nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.