Komplexní vyšetření senzitivity na 287 potravin
Pomocí našeho nejrozsáhlejšího komplexního balíčku vyšetření senzitivity na 287 potravin zjistíte, zda jste senzitivní na určité potraviny a působí vám potíže se zažíváním.
Pro koho je vyšetření určeno
Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku.
U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
Výsledek vyšetření
Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní).
Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance.
Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typy vzorku
krev
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší ranní krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje).
Vyšetřuje se 287 potravinových alergenů ze 13 zdrojů
Mléko a vejce
podmáslí, camembert, ementál, gouda, cottage cheese, kravské mléko, mozzarella, parmezán, buvolí mléko, velbloudí mléko, kozí sýr, kozí mléko, křepelčí vejce, vaječný bílek, vaječný žloutek, ovčí sýr, ovčí mléko
Maso
kachní, hovězí, telecí, zvěřina, kozí, jelení, koňské, kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, pštrosí, vepřové, kančí maso
Ryby a mořské plody
kaviár, úhoř, rak říční, koukol (srdcovkovití, jedlý mořský mlž), krab, sleď atlantický, kapr, ančovička evropská, štika severní, treska atlantická, Abalone (tzv. mořské uši), humr, krevety mix, oliheň, ďas, treska jednoskvrnná, štikozubec, slávka, chobotnice, pstruh, ústřice, kreveta severní, hřebenatka, břitka (mořský mlž), platýs evropský, rejnok ostnatý, škeble venus, losos, sardinka evropská, pakambala (ryba), makrela, okouník atlantický, sépie, jazyk mořský, pražma královská, tuňák, mečoun obecný
Obiloviny a semena
amarant, oves, řepka, konopné semínko, merlík (quinoa), cizrna, dýňové semínko, pohanka, slunečnicové semínko, ječmen, slad (ječmen), lněné semínko, lupina semínko, rýže, proso, mák, piniový oříšek, žito, sezam, pšenice, pšeničné otruby, pšeničný gliadin (lepek), mladá pšenice (tráva), emmer pšenice (dvou zrnitá špalda), durum pšenice (semolina), pšenice jednozrnka, pšenice španělská, pšenice špalda, kukuřice
Ořechy
kešu, para ořech, pekanový ořech, sladký kaštan, kokosové mléko, kokosový ořech, kola ořech, lískový ořech, zemní mandle, vlašský ořech, makadamový ořech, pistácie, mandle
Ovoce
kiwi, ananas, papája, limetka, citrón, vodní meloun, grapefruit, mandarinka, pomeranč, meloun cukrový, fík, jahoda, liči, jablko, mango, moruše, banán, marakuja, datle, physalis (mochyně), meruňka, třešně, švestka, broskev, nektarinka, granátové jablko, hruška, angrešt, červený rybíz, ostružina, malina, bezinka, borůvka, brusinka, hrozny, rozinky
Luštěniny
arašíd, sója, čočka, bílá fazole, zelené fazole, hrách, cukrový hrášek, tamarind, mungo fazole
Zelenina
šalotka, cibule, pórek, česnek, pažitka, divoký česnek, celer, celer nať, křen, bílý chřest, bambusové výhonky, mangold, červená řepa, hlávkové zelí, květák, hlávková kapusta bílá, růžičková kapusta, kedlubna, brokolice, kvěkolice (Romanesco), červené zelí, hlávková kapusta zelená, kadeřavá kapusta, tuřín, brukev čínská (druh zelí), čínské zelí, kapary, štěrbák (endivie, příbuzná čekance), čekanka červená (Radicchio), čekanka, tykev muškátová, dýně hokkaido, Kiwano (druh okurky), cuketa, okurka, artyčok, mrkev, rukola, fenykl (bulva), batáty, řeřicha, olivovník, pastinák, avokádo, ředkev, lilek, brambory, rajče, špenát, listy kopřivy, salát polníček
Koření
kopr, estragon, paprika, kajenský pepř, chilli (červené), kmín, skořice, kari, koriandr, římský kmín, kurkuma, citronová tráva, kardamon, jalovec, bobkový list, muškátový oříšek, máta, bazalka, majoránka, oregano, petržel, anýz, pepř (černý, bílý, zelený, červený, žlutý), rozmarýn, šalvěj, hořčice, hřebíček, tymián, pískavice semínka, vanilka, zázvor
Houby (jedlé)
žampióny, hřib, liška, penízovka sametonohá (Enoki), hlíva máčková (královská), hlíva ústřičná
Nové potraviny
cvrček domácí, baobab, aloe, kořen lopuchu většího, aronie (černý jeřáb), světlicový olej, chlorella, ginkgo, kořen maky (maca peruánská), saranče stěhovavá, tapioka, ženšen, guarana, mandlové mléko, nori řasa, chia semínka, kořen yakonu, spirulina, kořen pampelišky, moučný červ, řasy wakame
Káva a čaj
čaj černý, čaj zelený, káva, ibišek, jasmín, heřmánek, máta peprná, moringa olejodárná, kakao
Ostatní
agar, med, Aspergillus niger, chmel, pekařské droždí, třtinový cukr, pivovarské droždí, bezový květ, mikrobiální M-transglutamináza (přídatná látka v masných výrobcích), CCD (lidský laktoferin)
Detailní informace
Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG. Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy.
Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.