Test histaminové intolerance
Nedělají vám dobře zrající sýry či snad kysané zelí apod.? Příčinou může být histamin. Histaminovou intolerancí trpí asi 2 % populace. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda vám potraviny s vysokým obsahem histaminu působí zdravotní obtíže, tedy zda trpíte histaminovou intolerancí.
Popis vyšetření
Histaminová intolerance (HIT) může být trvalá, kterou trpí cca 2% populace, ale i přechodná. Za tuto formu jsou zodpovědné potraviny s vysokým obsahem histaminu, ale i ty, které jsou spouštěčem jeho nadměrného uvolňování, popř. látek blokující funkčnost enzymu DAO.
Pro koho je vyšetření určeno
Při podezření na intolerance na potraviny bohaté na histamin, podezření na nefunkčnost enzymu DAO (oteklá víčka očí popř. nosní sliznice, respirační tíseň, migrény, nadýmání, křeče, průjmy, pokles TK, poruchy srdečního rytmu, bolestivá menstruace apod.), monitorování anti-histaminové diety.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Výsledek vyšetření se interpretuje jako míra rizika: vysoké riziko HIT (velmi snížená koncentrace DAO): < 3 U/ml, možné riziko HIT (snížená koncentrace DAO): 3 - 10 U/ml, nízké riziko HIT (normální koncentrace DAO): >10 U/ml.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typy vzorku
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly.
Vyšetření se provádí imunoanalýzou metodou ELISA, při kterém se kvantitativně stanoví koncentrace enzymu diaminooxidázy (DAO), která slouží jako marker v diagnostice histaminové intolerance (HIT).
Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.
"Nepřátelské" potraviny
Fermentované potraviny
může to být např. zelenina konzervována mléčným kvašením - kysané zelí, okurky
Fermentované trvanlivé salámy
typu "uherák"
Zrající tvrdé a plísňové sýry
typu romadúr, ementál, rokfór
Ryby
které nejsou konzumovány v čerstvém stavu (histamin se vytváří při konzervaci a skladování ryb nebo produktů z rybího masa) - vyloučit veškeré rybí konzervy!
Čokoláda, čaj aj.
pravá čokoláda, kakao, černý a zelený čaj - blokují funkčnost DAO!
Alkohol
víno (hlavně červené), sekt a pivo
Pekárenské produkty
pekařské kvasnice a výrobky obsahující droždí
Ostatní
rajčata, špenát, lilek a kuřecí maso - potraviny, které obsahují vyšší množství histaminu i v syrovém stavu!
citrusové plody, syrový bílek, kynuté těsto, oříšky, luštěniny, různá ochucovadla a konzervační látky - potraviny způsobující nadměrné vylučování histaminu v těle
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.