Test citlivosti na potraviny - VEJCE
Pokud po pozření vajec a vaječných produktů pociťujete nepříjemné příznaky, podstupte naše vyšetření. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na vaječný bílek a působí vám potíže se zažíváním. Intoleranci nebo alergii jsou schopny vyvolat především proteiny obsažené ve vaječných bílcích.
Pro koho je vyšetření určeno
Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací vajec. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typ vzorku
krev
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.
Popis vyšetření
Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
Seznam vyšetření v balíčku
VEJCE
Velmi frekventovanou složkou potravy člověka jsou slepičí vajíčka. Ukázalo se, že především proteiny z vaječného bílku jsou schopny vyvolat u přecitlivělých lidí alergii resp. intoleranci. Dnes je známých okolo 40 různých proteinů z vaječného bílku, ale jen tři z nich jsou hlavními alergeny. Jsou to ovalbumin, ovomukoid a ovotransferin.
a-ovalbumin IgA, IgG
Největší podíl proteinového komplexu bílku slepičího vajíčka tvoří ovalbumin, a proto má i největší význam z hlediska vyvolávání alergií u přecitlivělých jedinců.
Zvýšené hladiny protilátek proti ovalbuminu jsou zodpovědné za řadu dětských onemocnění, byly zjištěny zvláště u dětí trpících cystickou fibrózou, u dětí s určitými formami onemocnění ledvin a děti trpící diabetem mellitem závislém na dávkách inzulínu.
Interpretace vyšetření
Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.