Test citlivosti na potraviny - MLÉKO
Cítíte po požití mléčných produktů nepříjemné pocity v břiše? Příčinou může být kravské mléko. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na kravské mléko a působí vám potíže se zažíváním.
Pro koho je vyšetření určeno
Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací mléka. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typ vzorku
krev
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.
Popis vyšetření
Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
Seznam vyšetření v balíčku
MLÉKO
Mléko je nejčastěji alergizující potravinou zvláště v dětském věku. Kravské mléko obsahuje více než 20 různých proteinů, z nichž nejvíce jsou v mléce zastoupeny kasein (tvoří až 80% obsahu mléčných bílkovin) a ß-laktoglobulin a α-laktalbumin (hlavní bílkoviny syrovátky). Většina osob s nežádoucí reakcí na mléko je senzibilizována proti několika proteinům současně, jen zřídka vůči jednomu alergenu kravského mléka.
a-mléko komplexně IgA, IgG
Stanovení protilátek proti kravskému mléku zahrnuje stanovení protilátek proti komplexu antigenních struktur mléka (beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, kasein) a slouží k laboratornímu průkazu intolerance celkové bílkoviny kravského mléka.
a-kasein IgA, IgG
Kaseiny jsou nejvýznamnějšími alergeny kravského mléka. Převařením mléka se účinek alergenu nesníží, tato bílkovina je tepelně odolná a alergie na tuto bílkovinu je dlouhodobější, někdy i celoživotní. Tato bílkovina neovlivňuje mateřské mléko.
a-α laktalbumin IgA, IgG
Z mléčných proteinů je nejstabilnější proti tepelnému působení, není citlivý vůči syřidlovému enzymu. Je nezbytný pro syntézu laktózy, je součástí některých enzymů (s galaktosyltransferázou vytváří enzym laktázu).
a-β laktoglobulin IgA, IgG
U dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky. β-laktoglobulin je nejsilnějším alergenem syrovátky, přechází i do mateřského mléka. Laktoglobulin je termolabilní, tepelnou úpravou lze snížit jeho imunogenicitu. U většiny dětí často vlivem vyzrávání organismu dochází k ústupu obtíží i laboratorního nálezu.
Interpretace vyšetření
Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.