Test citlivosti na potraviny - VEJCE
Pokud po pozření vajec a vaječných produktů pociťujete nepříjemné příznaky, podstupte naše vyšetření. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na vaječný bílek a působí vám potíže se zažíváním. Intoleranci nebo alergii jsou schopny vyvolat především proteiny obsažené ve vaječných bílcích.
TYP VZORKU: KREV
Popis vyšetření:
Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
Nabízíme Vám vyšetření protilátek proti nejčastějším potravním alergenům:
VEJCE
Velmi frekventovanou složkou potravy člověka jsou slepičí vajíčka. Ukázalo se, že především proteiny z vaječného bílku jsou schopny vyvolat u přecitlivělých lidí alergii resp. intoleranci. Dnes je známých okolo 40 různých proteinů z vaječného bílku, ale jen tři z nich jsou hlavními alergeny. Jsou to ovalbumin, ovomukoid a ovotransferin.
a-ovalbumin IgA, IgG
Největší podíl proteinového komplexu bílku slepičího vajíčka tvoří ovalbumin, a proto má i největší význam z hlediska vyvolávání alergií u přecitlivělých jedinců.
Zvýšené hladiny protilátek proti ovalbuminu jsou zodpovědné za řadu dětských onemocnění, byly zjištěny zvláště u dětí trpících cystickou fibrózou, u dětí s určitými formami onemocnění ledvin a děti trpící diabetem mellitem závislém na dávkách inzulínu.
Pro koho je vyšetření určeno:
Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací vajec. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
Konzultace před vyšetřením:
Konzultace před vyšetřením je vhodná s vaším ošetřujícím lékařem.
Jak vyšetření probíhá:
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.
Interpretace vyšetření:
Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.