Test citlivosti na potraviny - SÓJA
Máte podezření, že Váš organismus nesnáší dobře sóju a sójové produkty? Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na sóju a působí vám potíže se zažíváním.
Pro koho je vyšetření určeno
Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací sóji a sójových výrobků. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.
S kým mohu výsledek konzultovat
Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Jak obdržím výsledek testu
Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.
Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.
Průběh vyšetření a typ vzorku
krev
K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.
Popis vyšetření
Senzitivita na potraviny představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
Seznam vyšetření v balíčku
a-Sója IgA, IgG
V poslední době se ve stále větší míře konzumují produkty rostlinného původu. Mezi tyto potraviny patří zejména různé výrobky ze sójových bobů. U alergických pacientů se individuálně vytvářejí specifické protilátky proti různým proteinům ze sóji. U dětí s intolerancí na kravské mléko se často mléko nahrazuje sójovými preparáty, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce, jakou jsou kopřivka, astma, gastrointestinální potíže, popř. mohou vyvolat anafylaktickou reakci. Jestliže jsou citliví jedinci vystaveni účinku sójového prachu a mouky, mohou být i tyto příčinou alergického astmatu, rýmy a jiných projevů respirační alergie bez toho, aby jedinci projevovali známky alergie na sóju.
Interpretace vyšetření
Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.
Rádi byste se nás na něco zeptali?
Neváhejte a kontaktujte nás
Tel.: 800-700-701
E-mail: eshop@agellab.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.